economisire bani economisire bani

Majoritatea bulgarilor trăiesc de la un salariu la altul, nu economisesc și nu investesc

Cultura financiară a bulgarilor este extrem de scăzută, un procent foarte mare dintre aceștia trăiesc de la un salariu la altul, nu economisesc bani și nu își investesc banii. Aproape o treime dintre ei consideră că nivelul lor de trai este scăzut.

Aceasta este concluzia unui sondaj reprezentativ la nivel național realizat de Trend la solicitarea celei mai mari academii financiare din țară, Finance Academy, și anunțat astăzi, joi, 11 ianuarie. Acesta a fost realizat pe un eșantion de 1.008 persoane cu vârsta de 18 ani și peste, în perioada 1-7 decembrie 2023.

Care e cea bună mai bună ofertă la hotelurile Melia din Bulgaria pentru vara 2024?

Potrivit sondajului, care este primul de acest fel în Bulgaria, doar 7% dintre bulgari își investesc banii, în timp ce în media în Europa este 24%. În Bulgaria, 90 la sută nu-și investesc banii nicăieri.

Aproape trei sferturi dintre bulgari nu economisesc deloc (73%), doar 22% fac economii. 84% din populație se bazează doar pe veniturile din salariu și/sau pensie.

Aproape o treime dintre bulgari consideră că nivelul de trai personal este destul de scăzut (29%), iar puțin peste jumătate dintre bulgari îl apreciază ca fiind mediu (52%). Doar 4% dintre locuitorii țării consideră că au un nivel de trai mai degrabă ridicat.

Un aspect foarte interesant este că doar 7% dintre oameni consideră că prin creșterea impozitelor, calitatea vieții lor ar putea fi îmbunătățită.

Sondajul arată, de asemenea, scepticismul bulgarilor față de banii electronici – doar 16% dintre aceștia i-ar prefera în locul bancnotelor tipărite. Mai mult de jumătate dintre locuitorii țării nu folosesc serviciile bancare online (55%), doar 44% din populație folosind astfel de servicii.

Pentru noul an 2024, 32 la sută dintre oameni se așteaptă ca nivelul lor de trai să crească; majoritatea, 39 la sută, sunt cei care nu cred că va exista nicio schimbare.

“Pentru a atinge nivelul mediu de trai european, trebuie să luăm măsuri eficiente pentru a crește nivelul de educație financiară, altfel vom continua să ne aflăm pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește nivelul de trai”, a declarat Georgi Zahariev, CEO al Finance Academy.

În țările dezvoltate, se știe deja că asigurarea unei liniști financiare și a unei stări de bine nu depind de salariu, ci de o bună cunoaștere financiară personală, de abilități și de construirea și gestionarea activelor financiare“, a adăugat Georgi Zahariev, în comunicat.