1 mai 1879 - data de naștere a primei mărci poștale bulgărești. O istorie paralelă a timbrelor din România și Bulgaria - By Julia 1 mai 1879 - data de naștere a primei mărci poștale bulgărești. O istorie paralelă a timbrelor din România și Bulgaria - By Julia

1 mai 1879 – data de naștere a primei mărci poștale bulgărești. O istorie paralelă a timbrelor din România și Bulgaria

Prima ţară din lume care a emis un o marcă poștală este Marea Britanie. Timbru era denumit „Penny Black”, a fost tipărit la 6 mai 1840 și o înfățișa pe regina Victoria.

Brazilia, este cea de-a doua țară din lume care a tipărit timbre poștale în 1843, urmată de alte țări, inclusiv aici în Balcani.

Primele mărci poștale în România

Prima marcă poștală românească a fost emisă pe 15 iulie 1858, marcând astfel debutul unui obicei care avea să devină parte integrantă a istoriei poștale a țării noastre. Această dată a fost aleasă pentru a coincide cu ziua emiterii celei dintâi mărci poștale românești, cunoscută sub numele de „Cap de bour”. Lansarea acestor timbre a avut loc la biroul poștal din Iași, o săptămână mai târziu, pe 22 iulie 1858.

Timbre din România și Bulgaria

Capul de bour a fost ales ca simbol datorită semnificației sale istorice și heraldice. Conform legendei, în timpul unei vânători, voievodul Dragoș s-a confruntat cu o fiară – un bour – pe malul unei ape. În urma luptei, cățeaua voievodului, Molda, a fost ucisă și înmormântată în acel loc. Capul de bour a devenit astfel simbolul voievodului și al urmașilor săi la domnie. Această poveste a inspirat apariția primului timbru românesc, marcând o nouă etapă în istoria poștală a țării.

Primele mărci poștale au fost realizate la tipografia „Atelia Timbrului” din Iași, în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride. Modelul acestora a fost inspirat de timbrele austriece, fiind produse cu ajutorul matrițelor de oțel. Valorile nominale ale acestor mărci au fost de 27, 54, 81 și 108 de parale.

Primele mărci poștale în Bulgaria

În Bulgaria, timbrele au început să fie folosite după Eliberarea de sub Imperiul Otoman. Data considerată drept data de naștere a mărcii poștale bulgare este 1 mai 1879, când au fost puse în circulație primele timbre. Valoarea lor nominală era de 5 centime, deoarece pe atunci nu exista monedă oficială în Bulgaria, se adopta moneda franceză, exprimată în franci și centime. bulgară. Primele exemplare au fost comandate de prințul rus Vladimir Alexandrovici Cherkassky, care la acea vreme se ocupa de afacerile civile din Bulgaria. „Centimele  înfățișau un leu în poziție verticală cu o coroană, ca simbol al curajului și al luptelor poporului bulgar pentru eliberare”.

Curiozități din Lumea mărcilor poștale

#1 Având o valoare istorică și simbolică deosebită, primele emisii de mărci poștale dintr-o țară, sunt de obicei, cele mai valoroase și căutate de colecționari, având prețuri mari atât în piața internă, cât și internațională.

#2 Specialiști în filatelie afirmă că, datorită caracterului lor unic și rar, cele mai căutate, de colecționari, sunt mărcile poștale care au unele defecte sau conțin erori de tipar. Aceste erori pot include defecte în design, cum ar fi lipsa culorilor, alinierea greșită a tipăririi sau alte imperfecțiuni. Eroarea adaugă un nivel de interes și valoare în colecționarea timbrelor și poate face ca acele exemplare să devină piese rare și scumpe.

#3 În lume există 150 de milioane de colecționari de timbre, filatelia situându-se pe locurile 5-6 în ceea ce privește profitabilitatea și interesul pasionaților

#4 Schimbul de scrisori prin poștă fiind în scădere, timbrele poștale sunt din ce în ce mai mult folosite în scopuri de investiții, cele mai căutate timbre poștale în zilele de azi, sunt cele în tiraje mici.

#5 La fel ca multe alte obiecte de valoare sau colecționabile, și mărcile poștale sunt adesea contrafăcute sau falsificate

Cea mai scumpă marcă poștală românească

Cea mai scumpă piesă filatelică românească este ziarul Zimbrulu-Vulturului, francat cu nu mai puţin de 8 mărci de 5 parale din a doua emisiune „Cap de Bour”, fiind obiectul uneia dintre cele mai mari tranzacții din ultimii zece ani. Piesa a fost vândută, în decembrie 2007, la o licitație în Geneva, cu aproximativ un milion de dolari.

Cea mai scumpă marcă poștală bulgărească

Cel mai scump timbru din Bulgaria este „Cavaleria inversată” emis din 1911 și în care datorită tocmai unei erori de tipar, imaginea este răsturnată, regele Ferdinand I al Bulgariei, cu fiii săi Boris și Kiril călare, fiind cu capetele în jos și picioarele cailor în sus.

Timbre România și Bulgaria
Foto: Internet/Ministerul Transportului din Bulgaria

Tot în 1911 a fost tipărită cea mai frumoasă emisiune de timbre fiscale româneşti care înfățișa portretul Regelui Carol I.


Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești pe Facebook, pe Linkedin și în grupul FB Descoperă Bulgaria!