Actualizare 02 Iunie 2024 cu vestea cea bună că rose-ul Mâini de Aur/Golden Hands/Zatni Ratse în bulgară, cupaj Cabernet Sauvignon § Cabernet Franc de la Crama Yalovo, a câștigat Medalia de Aur la cea de-a XXI-a ediție a concursului anual de vinuri IWCB / Vinarium din România.
Concursul a avut loc intre 23 si 26 mai la Ploiesti, iar cei 47 de jurati au avut de analizat peste 1500 de probe din 26 de tari. Vinarium este singurul concurs din Europa de Est organizat sub inaltul patronaj al OIV (Organizația Internațională a Viei si Vinului) și Vinofed.
Mai multe informații despre câștigătorul medaliei :-), găsești chiar aici
❗Și să știi că poți face comandă online, Crama Yalovo livrează și în România!
Iar în continuare, se scriam în iulie 2023, după o vizită la Crama Yalovo
Crama Yalovo – unde se află?
15 km. Egal 20 minute. Atât faci din Veliko Târnovo până în Yalovo – satul în care timpul a încremenit parcă în loc, în care nici urmă nu mai e de forfota orașului, iar cei puțin peste 100 de locuitori ai săi, trăiesc fiecare clipă cu înțelepciunea transmisă de la om la om, în cei peste 500 de ani de istorie a localității.
Strașnic de bine păzit de Stara Planina (Muntele Vechi în traducere), care traversează aproape toată Bulgaria, satul Yalovo nu are numai priveliști panoramice încântătoare, cultură și tradiții de secole în spate, ci și pământuri roditoare.
Drumul până acolo șerpuiește printre livezi, podgorii de viță, iar tăbliile maro și placa de ceramică de pe marginea drumului, îți șoptesc, parcă, că undeva, acolo, în centrul satului te-așteaptă o experiență autentică, în care oamenii locului te-ntâmpină cu bucurie, îți oferă să deguști vin meșteșugit cu dragoste din strugurii locului și-ți spun tot felul de povești și legende despre licoarea și de Dumnezeu iubită.
Dar s-o luăm cu începutul:
Unde se află și cum ajungi la Crama Yalovo, din satul cu același nume – Yalovo
Fiind foarte aproape de Veliko Târnovo, situat în mijlocul țării, satul Yalovo este foarte ușor accesibil din orice direcție vii sau înspre care te îndrepți. Fie că mergi spre Grecia sau Turcia sau te întorci de-acolo și străbați trecătoarea Republica care traversează practic țara, îți este extrem de la îndemână să ajungi în acest loc perfect pentru a degusta vinuri naturale, lejere, pentru a le afla aroma și povestea.
Oamenii locului
Acolo te întâmpină chiar făuritorul lor – Dimitar Dimov – „Enologul anului 2022” în Bulgaria, vinar din familie, după bunic și tată, cu studii în Franța și ștate vechi în crame și podgorii din mai multe țări.
Acolo a câștigat multă experiență care îi este acum folositoare în misiunea pe care și-a propus-o în țara lui: să reînvie tradițiile de odinioară, să cultive soiuri locale de struguri, demult uitate, din care să facă vinuri așa cum trebuie – naturale, procesate mai mult manual, fără „machiaj”, așa cum e chiar denumirea unuia dintre ele, care e fantastic de bun!
Dimitar nu e singur în misiunea asta. Îl are alături pe Anton Tanev, antreprenor local. I-a adus împreună în 2009 pasiunea comună pentru vinul de calitate și viziunea și visurile de a crea numai vinuri naturale, cu caracter care combină tehnicile și estetica curate, într-o producție artizanală.
La începuturile prieteniei lor, făceau vinul în casă pentru ei înșiși și pentru prieteni. Numai că numărul celor care prindeau drag de vinurile lor, creștea. Era nevoie de mai multe butoaie. Așa că în 2018, cei doi au cumpărat clădirea fostei școli din sat, în care demult nu mai erau copii să-nvețe, iar statul o lăsase în paragină.
Old School – Clădirea care găzduiește Crama Yalovo
Nu știu cum ești tu, dar eu trăiesc cu o emoție aparte poezia clădirilor vechi, părăsite, uitate de toți și de toate, care însă, la un moment dat, fac cu ochiul cuiva care prinde drag de ele și le reface, păstrându-le frumusețea, redându-le strălucirea și continuând să le spună povestea.
Exact așa stau lucrurile la Crama Yalovo
Construcție masivă din piatră, cu un singur nivel, ale cărei cele trei foste săli de clasă și cancelaria profesorior, s-au transformat în 2 săli de degustare, o sală de producție și o încăpere în care vinul în butoaie, își formează caracterul.
„Arhitectural, am încercat să păstrăm cât mai mult din atmosfera de atunci. Mai sunt oameni în sat care au învățat aici la școală, i-am chemat să-i întrebăm cum arăta pe vremuri, dar mulți nu-și mai aduc aminte. E prea demult” îmi spune Dimitar care mă însoțește într-un tur de cramă, așa cum face cu toți turiștii. Să le spună povestea locului, a vinurilor și a oamenilor.
Pășești parcă, într-o altă lume, în care fiecare sticlă, fiecare tablou, fiecare obiect își are propria istorie și amprentă, cu simț estetic și apreciere pentru vin și frumusețea feminină, redate de artistul local Damyan Bumbalov.
Prima încăpere în care intru este sala de degustare pentru evenimente cu servire de produse gastronomice tradiționale. Undeva între 25-30 de persoane pot încăpea aici și pot trăi împreună momente speciale din viața personală sau profesională, la un pahar de vin care se ține minte pentru totdeauna, într-un decor cu mobilă și atmosferă Old School.
Cea de-a doua sală de degustare e decorată tip open-bar. Așa arată, e de un farmec aparte în care designul scaunelor din plută tip pahar de șampanie îți și deschid apetitul pentru un welcome drink – un vin spumant natural artizanal, emblema casei- un PEN- NAT roze, fin, lejer de vară, cu aromă delicată de fructe, fabricat în baza Metodei Ancestrale de producere a spumantului, din 1531, în care fermentația se oprește la rece, după care vinul se toarnă în sticle pentru a doua fermentare, iar bulele apar datorită zahărurilor naturale din struguri.
Vin pe care, alături de gazdele mele, l-am servit afară, în curtea asta minunată plină de verdeață, de umbră și de soare, ai cărei arbori sunt aici de-o veșnicie, parcă, rămași și ei de pe vremea școlii de altădată, doar te îmbie la un pahar de vorbă și de vin bun. Pe care Dimitar sau Anton, sau împreună- depinde cum îi nimerești, ți le oferă întotdeauna când mergi la degustare sau doar să cumperi vin.
Dar butoaiele? Unde stau?
Ei bine, uite aici! Parcă plutesc! Așa le-a aranjat Dimitar, în fosta sală de clasă din care doar a scos podeaua de lemn și cu precizie maximă și atenție la detalii, a renovat și amenajat totul în așa fel încât fiecare centimetru să fie folosit la maxim și cu ușurință.
Iar înainte de degustarea efectivă, vedem și sala de producție de la Crama Yalovo, nu?
Mică, cochetă, cu tot ce-i trebuie unеi crame boutique care produce între 25 – 30 de mii de sticle de vin ale căror tehnici de producție respectă tradițiile de odinioară. Și spun asta pentru că Old School mai înseamnă ceva, și anume
OLD SCHOOL- Școala veche de vinuri
Pentru că vinul își formează caracterul în funcție de locul în care se află, în profesia lui de enolog, Dimităr caută materialul vinicol cu ADN local și lucrează în principal cu soiuri autentice bulgărești, precum Dimyat, Pamid, Gamza, Rubin.
Iar el e în permanentă căutare de soiuri vechi, pe cale de dispariție – precum Kokorko, Vinenka, Varnenski Mavrud, pe care le recultivă.
Strugurii sunt în mare parte prelucrați manual, iar boabele trec de mai multe ori prin mâinile lui, ceea ce face ca vinul să fie cu totul și cu totul special.
„Loturile noastre de vin sunt mici – de la 300 la maxim 4000 sticle, iar faptul că avem o diversitate mare de vinuri, nu înseamnă că avem și cantități. Și ăsta ne e farmecul” îmi spune Anton, și continuă: „Datorită lui Dimităr, însă, avem vinuri interesante, combinații unice, precum seria Asamblage”.
Însă una din cele mai mari surprize pe care iubitorii de vinuri bune o au aici, la Crama Yalovo, este Pelinul.
Nu numai eu am rămas uimită că nu e amar, ci și o familie din Constanța, cu care m-am întâlnit întâmplător – veniseră acolo să-și cumpere vin pentru acasă, și care mi-au spus ”Când ni s-a oferit spre degustare, am zis inițial „Nu, nu, nu că-i amar”. Însă am descoperit că este minunat.” Iar eu confirm că așa e.
Dimitar face și vinuri albe, și roze, și roșii.
Iar dacă îl întrebi care-i mai bun, zâmbește și răspunde „E ca și cum ai întreba un părinte pe care dintre copii îi iubește mai mult. Le iubesc pe toate. Fiecare vin are povestea lui și propriul drum.”
Cu greu m-am lăsat dusă de-acolo, dar înainte de a ieși pe poarta despre care Anton mi-a spus că e mereu deschisă, l-am întrebat „Cu ce se combină vinul bun?” Iar el mi-a spus „Mai ales cu oameni buni. Dar la noi găsești vinuri pentru orice moment al zilei sau al vieții, pentru orice tip de mâncare”.
Rămâne doar să mergi și tu să te bucuri de farmecul unui loc unic, să trăiești o experiență autentică completă, cu emoții frumoase. Pentru că numai aici la cramă, poți să guști și să deguști vinurile înainte de a le cumpăra, să le afli povestea, să descoperi ce aromă îți place cel mai mult, să vezi cum arată sala și tehnica de producție.
Variantele de degustare și informații despre toate vinurile le găsești în engleză pe site-ul Yalovo Winery. Tot ce trebuie să faci este să faci rezervare înainte, la datele de contact din site!
Iar eu te-aștept cu impresii și să-mi spui ce vin te-a impresionat cel mai tare.
Dar până atunci îți ofer, însă, și-un pont de cazare, la doar 5 minute cu mașina de centrul aglomerat, cu străzi înguste, dar pitorești ale orașului Veliko Târnovo, unde te bucuri din nou de liniște, de spații generoase, de grădina în aer liber a restaurantului. Și de priveliștea panoramică înspre oraș.
Vorbesc de Park Hotel RAYA Garden, un alt proiect al lui Anton.
Aici camerele sunt îngrijite, curate, mâncarea este delicioasă, și o poți combina cu vinurile Cramei Yalovo. Așa cum am făcut și eu.
Foarte aproape de hotel există un parc superb pentru plimbări sau joacă pentru copii, poți coborî chiar și în centrul orașului, de acolo.
Iar dacă ești pasionat de pescuit, să știi că oaspeții Hotelului Raya Garden au acces gratuit la acest lac unde poți prinde asemenea minunății. Dacă n-ai undiță, are hotelul și-ți dă cu împrumut și ție!
Iar dacă ai mașină electrică, aici ai și stație de încărcare!
Deci toate condițiile! Tu doar trăiește atmosfera unică de Veliko Târnovo, loc cu istorie bogată și priveliști pe măsură, și combină totul cu vinurile Yalovo! Va fi de neuitat!
Drumuri bune să ai!