Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu (TNRS), în parteneriat cu Tokyo Metropolitan Theatre, prezintă în avanpremieră la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) premiera mondială a spectacolului „Iona” de Marin Sorescu.
Regizat de Silviu Purcărete și avându-l în distribuție pe renumitul actor japonez Kuranosuke Sasaki în rolul principal, spectacolul va fi prezentat ulterior publicului din Budapesta, Sofia, Chișinău, București și Cluj-Napoca, în cadrul unui turneu internațional.
Dragi spectatori din Sibiu, din România și din întreaga lume, ne bucurăm să vă invităm, în avanpremiera celei de-a 32-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – cu tema Mulțumesc! / Thank You!, la un eveniment excepțional: premiera mondială a spectacolului Iona, de Marin Sorescu, în regia maestrului Silviu Purcărete. Această producție este rezultatul unei remarcabile colaborări între Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Tokyo Metropolitan Theatre, avându-l în rolul principal pe Kuranosuke Sasaki – o adevărată legendă a teatrului japonez
a declarat Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și Directorul General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, citat de romaniapozitiva.ro
Spectacolul va avea premiera la Sibiu, pe 21 și 22 mai, urmând apoi un turneu internațional:
- Budapesta – Teatrul Național din Budapesta – 24 mai
- Cluj-Napoca – Teatrul Național „Lucian Blaga” – 27 mai
- București – Teatrul Odeon – 30 și 31 mai
- Chișinău – Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” – 3 iunie
- Sofia – Teatrul Național „Ivan Vazov” – 7 iunie (două reprezentații)
Despre spectacol
Spectacolul „Iona” este o întâlnire intensă și emoționantă între arta scenică clasică și contemporană română și japoneză, care privește lumea haotică a omului contemporan prin istoria simbolică a personajului biblic Iona. La baza spectacolului stă piesa omonimă a unuia dintre cei mai recunoscuți și iubiți dramaturgi români, Marin Sorescu, considerată capodopera sa. Regizorul este o altă figură emblematică a teatrului românesc și european, Silviu Purcărete, iar în rolul lui Iona se întruchipează unul dintre cei mai cunoscuți actori japonezi, Kuranosuke Sasaki, notează Teatrul Național din Sofia.
„Iona” este o monodramă care povestește suferințele pescarului sfânt, care este înghițit de un pește mare și, în timp ce stă în burta acestuia și își imaginează cum ar putea ieși, este înghițit de un pește și mai mare.
În prefața piesei, Sorescu notează că momentul cel mai înfricoșător este acela în care Iona nu mai aude propriul ecou. La început, el strigă „Iona”, iar ecoul îi răspunde „Iona”. Ulterior, însă, ecoul se reduce la jumătate și începe să răspundă doar „Yo” – cuvântul antic pentru „eu”.
Aceste circumstanțe amintesc de situația în care se află omul în complexitatea contemporană. Cuvintele lui Iona sună ca o revelație, o iluminare sau o disperare totală, iar pornind de la simțul poetic comun, echipa creativă româno-japoneză a spectacolului creează o experiență teatrală de excepție.
Spectacolul „Iona” este și o culme a colaborării de lungă durată și a încrederii construite între regizorul Silviu Purcărete și actorul Kuranosuke Sasaki, cunoscut pentru numeroasele sale roluri în teatru, film și televiziune.
Aceasta își are originea în colaborarea de succes dintre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Teatrul Metropolitan din Tokyo, care a început cu o serie de spectacole în stagiune.
Au urmat primele două spectacole regizate de Silviu Purcărete cu actori japonezi la Tokyo, în care rolul principal i-a fost încredințat lui Sasaki – „Richard al III-lea” de Shakespeare în 2017 și „Zăcămintele” de Molière în 2022. În timpul șederii sale în Japonia, Purcărete a cunoscut îndeaproape cultura tradițională japoneză, inclusiv teatrul Kabuki.
Literatura lui Marin Sorescu este nu numai un punct de referință a culturii autohtone, ci un adevărat patrimoniu lingvistic și stilistic care sintetizează câteva dintre cele mai speciale dimensiuni ale sufletului românesc.
Această specificitate atât de distinctivă și de recognoscibilă a scrierilor sale, în care hazul de-a necazul se întrepătrunde cu observația precisă asupra condiției umane, atinge un apogeu în minunata piesă-metaforă „Iona” care, cu siguranță, grație talentului lui Silviu Purcărete, va fi un adevărat miracol spectacular.
„Catedrala sufletului” este o declarație de iubire adusă deopotrivă spiritualității românești și modalităților prin care istoria acestui popor a încercat să găsească un echilibru în împăcarea cu universul și natura, precum și frumuseții și rafinamentului culturii japoneze pe care Silviu Purcărete o va prelucra cu bine-cunoscuta lui precizie de estet.
Această adaptare nonconformistă a piesei semnate de Marin Sorescu are, prin urmare, suflul unei experiențe existențiale universale, invitând publicul din toate colțurile lumii să intre într-o comuniune spirituală care să ne apropie de energiile primare ale naturii în care se manifestă divinitatea însăși.
Ne pregătim de un regal teatral cu totul special, de un dialog intercultural care aduce laolaltă două spații pe cât de diferite, în aparență, pe atât de similare în simțire, dar și de un eșafodaj spectacular de excepție pe care vă invităm să-l descoperiți cu inima deschisă, în speranța de a regăsi aceeași liniște și stare de grație resimțită în fața frumuseții pure a naturii, notează
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.
Kuranosuke Sasaki
Născut în Kyoto. A fost membru fondator și actor principal al companiei de teatru studențesc „Planet Pistachio”. După ce a părăsit compania în 1998, s-a mutat la Tokyo, unde și-a făcut o carieră în teatru, cinema și televiziune.
Printre cele mai importante roluri principale pe scenă se numără cele din spectacolele „Richard al III-lea” de William Shakespeare și „Avarul” de Molière, ambele montate de Silviu Purcărete; „Leul în iarnă” de James Goldman (2022), „Macbeth” – un monolog după Shakespeare, regizat de Andrew Goldberg (2015), „Bent” de Martin Sherman (2016), precum și „Închisoarea îngerilor” (The Shawshank Redemption), adaptare după romanul lui Stephen King. A participat, de asemenea, și în spectacole de teatru Kabuki.
În 2023, Kuranosuke Sasaki a fost distins cu Premiul pentru Cultură al orașului Kyoto.
Spectacolul face parte din Programul Internațional al Teatrului Național „Ivan Vazov” și este prezentat în colaborare cu platforma „Teatrul Mondial la Sofia”, în cadrul inițiativei comune #ScenaFărăGranițe.

În Bulgaria
Consultant artistic și traducere simultană: Ritsuko Kato