Insula Sf. Anastasia 1 Insula Sf. Anastasia 1

Insula Sf. Anastasia: care este povestea ei și când își așteaptă primii turiști în 2023?

Sezonul turistic pe insula Sf. Anastasia va începe anul acesta, la sfârșitul lunii martie. Primii invitați sunt așteptați din Polonia și Israel, transmite Radioul Național din Bulgaria.

f. anastasia

În mod tradițional, complexul turistic de acolo își întâmpina primii vizitatori de sărbătorile de Paște, dar de data aceasta va fi mai devreme, a anunțat managerul complexului Pavlin Dimitrov: „În programul aeroportului Burgas există zboruri, 3-4 pe zi, din Bratislava și Tel Aviv. Experiența ne arată că turiștii care ajung cu aceste zboruri, sunt interesați să viziteze insula. Pe 26 martie, noi vom fi gata să deschidem. Dacă vremea ține cu noi și ne permite să navigăm cu vaporașul, suntem gata să primim primii noștri oaspeți”.

În timpul iernii nu s-au produs pagube importante clădirilor de pe insulă, în prezent se fac reparații ușoare și de împrospătare, a adăugat Pavlin Dimitrov. El a subliniat că sezonul turistic anterior a fost cel mai lung de până acum, iar complexul a fost vizitat timp de 10 luni fără întrerupere, iar oaspeți au avut chiar și în luna ianuarie a acestui an.

Primele excursii pe Insulă, la sfârșitul lunii martie, vor avea inițial, o cursă pe zi cu nava Burgus. Deschiderea oficială a sezonului va fi de Paște.

Sf Anastasia vaporas

Despre Insula Sf. Anastasia

Este situată în Marea Neagră, în Golful Burgas, la aproape 6,5 km chiar de orașul Burgas.

Are 12 metri înălțime deasupra mării, se întinde pe o suprafață de 1 hectar, încântă nu numai prin frumusețea naturală, ci și prin obiectivele și siturile turistice care pot fi vizitate acolo: muzeu, far, o mică mănăstire, restaurant, о pensiunе și о sală  de evenimente.

Extrem de interesantă este istoria ei plină de dramatism: prezența umană datează din antichitatea veche, mărturie stând materialul ceramic descoperit de arheologi în 1973, iar mănăstirea Sf. Anastasia Vindecătoarea datează din Evul Mediu, fiind incendiată și atacată de pirați de câteva ori.

Biserica mănăstirii a fost construită undeva prin sec. 15-16 și poartă hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și deși mică, pare o construcție stabilă din piatră cu stâlpi de lemn.

În 1889, acolo a fost inaugurat cel de-al șaptelea, și ultim far de pe litoralul bulgăresc, construit de o firmă franceză la 40 de metri înălțime deasupra nivelului mării. În 1912, în partea de nord a insulei,  s-au pus bazele unui nou far, care continuă și azi să transmită semnale vaselor de navigație din zonă.

Mănăstirea a funcționat până în anul 1923, când a fost transformată de autoritățile de atunci în închisoare pentru 132 de comuniști și fermieri, care au fost însă, destul de repede, transferați la Poliția din Burgas.

În 1925, mănăstirea a devenit, din nou, închisoare pentru deținuți politici, 43 dintre aceștia reușind în același an să evadeze și cu 2 bărci să ajungă până la Capul Chukalya, de unde s-au ascuns în Muntele Strandzha, de unde au fugit și ajuns apoi în Uniunea Sovietică.

După cel de-al doilea Război Mondial, când comuniștii au preluat puterea în Bulgaria, ei au redenumit insula în Bolșevic (Insula Bolșevicilor), denumirea actuală fiind redată în 1991, după schimbarea regimului socialist.

Insula a fost repusă în circuitul turistic în mai 2014 și este conectată de orașul Burgas, în timpul sezonului, prin curse de vaporaș care pleacă din portul Burgas, de trei ori pe zi, în plin sezon turistic estival.

Mai multe detalii puteți găsi chiar pe pagina de Internet a Insulei Sf. Anastasia.

Sol Nessebar Resort: Concept exclusiv de resort pe malul mării, în care sufletul chiar contează


Hai să afli mai multe povești despre Bulgaria și ce o leagă de România, în grupul Descoperă Bulgaria!