Fitch Ratings Fitch Ratings

Fitch Ratings: doar stabilitatea prețurilor împiedică intrarea Bulgariei în zona euro

Fitch Ratings, Agenția internațională de rating, a confirmat ratingul de credit pe termen lung în monedă străină și locală al Bulgariei la „BBB”, cu perspectivă pozitivă, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Sofia.

Fitch Ratings notează că productivitatea scăzută a forței de muncă și datele demografice nefavorabile au un efect descurajator asupra creșterii potențiale și asupra stabilității pe termen lung a finanțelor publice.
Perspectiva pozitivă reflectă perspectivele de aderare a țării la zona euro, ceea ce ar conduce la îmbunătățirea în continuare a indicatorilor poziției externe a țării, agenția considerând totuși că există un angajament politic larg la nivel național și european pentru adoptarea monedei euro.

Bulgaria îndeplinește toate criteriile de convergență nominală pentru adoptarea euro, cu excepția stabilității prețurilor. Inflația în Bulgaria a continuat să scadă, reducând decalajul dintre inflația medie anuală a țării și cea din cele mai performante trei state membre ale UE.

Inflația IAPC a fost de 1,5% în septembrie 2024, iar inflația de bază a fost de 2,3%, implicând o relaxare generală a presiunilor asupra prețurilor. Fitch se așteaptă ca inflația medie anuală să fie de 3% în 2024, 3,5% în 2025 și 3,1% în 2026.

Fitch Ratings se așteaptă la o creștere a PIB de 2,0% în 2024, față de 1,8% în 2023, susținută de un consum privat robust și de o activitate de investiții susținută, în ciuda incertitudinii sporite privind politicile și a întârzierilor în punerea în aplicare a Planului de redresare. Agenția de rating se așteaptă ca creșterea PIB să ajungă la 2,5% în 2025 și la 2,7% în 2026.

Fitch Ratings estimează că deficitul public general se va mări la 2,8% din PIB în 2024, de la 1,9% în 2023, reflectând creșterea cheltuielilor sociale și de indemnizații.

Printre factorii care ar putea conduce la acțiuni de rating pozitive se numără: continuarea progreselor în vederea aderării la zona euro, cum ar fi confirmarea faptului că Bulgaria a îndeplinit criteriile de aderare și o mai mare certitudine cu privire la calendarul probabil al adoptării monedei euro, îmbunătățirea potențialului de creștere prin implementarea reformelor structurale și de guvernanță pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și/sau utilizarea eficientă a fondurilor UE.

Factorii care ar putea conduce la acțiuni de rating negative sunt: neaderarea la zona euro din cauza neîndeplinirii criteriilor de convergență, perspective de creștere economică mai slabe.

Bulgaria va solicita un raport extraordinar privind gradul său de pregătire pentru zona euro odată ce va îndeplini ultima condiție.