tisata tisata

Tisata, cea mai mare rezervație naturală de ienuperi din Europa, se află în Bulgaria

Exact acum 75 de ani, în 1949, cea mai mare plantație naturală de ienupăr (Juniperus excelsa) din Europa, situată în munții Pirin, a fost declarată rezervație naturală. Ienupărul este o specie protejată în sud, cu origine în Asia Mică. Ajunge la o înălțime de 10-15 metri, iar în unele locuri, diametrul arborilor bătrâni poate atinge 1 metru.

Un alt arbore inclus în Cartea Roșie a Bulgariei, în această regiune, cu statutul de “specie în pericol”, este tisa comună (Taxus baccata). Acesta este un arbore veșnic verde, care crește extrem de lent și poate atinge înălțimi de până la 30 de metri. Acele sale conțin alcaloidul taxin, care este otrăvitor pentru oameni și unele animale, motiv pentru care arborele este cunoscut și sub denumirea de “copac otrăvitor”.

Zona se remarcă printr-o bogăție ornitologică considerabilă, cu 109 specii de păsări care își fac cuiburile aici, dintre care 30% aparțin complexului sudic (mediteranean), incluzând mierla albastră de stâncă (Monticola solitarius) și specii de pițigoi cu cap negru și piept roșu (Sylvia hortensis, Sylvia melanocephala, Sylvia cantillans).

“Tisata” este de asemenea renumită pentru herpetofauna sa bogată. Din cele 16 specii de șerpi care populează Bulgaria, 11 au fost descoperite în această zonă.