Cea de-a treia ediție a evenimentului cultural LUNAR 2024 include 22 de lucrări de artă luminoasă, care vor transforma capitala Bulgariei, într-o galerie în aer liber, în serile dintre 9 și 12 mai 2024.
Nouă proiecții video, trei proiecții de tip mapping pe clădiri, o experiență imersivă, un spectacol cu laser și un atelier de light painting îi vor aștepta pe vizitatorii evenimentului. Peste 20 de artiști din întreaga lume își vor prezenta arta, pe traseul de 4,5 kilometri al evenimentului.
Accesul la toate operele de artă va fi gratuit, iar luminile vor fi aprinse între orele 21:00 și 24:00 în fiecare dintre cele patru nopți.
Pentru ca locuitorii și vizitatorii să se bucure din plin de festivalul de artă, municipalitatea din Sofia va configura zone pietonale dedicate și va asigura o frecvență sporită a liniilor de transport public.
La începutul traseului două spectacole de proiecții video mapping vor întâmpina publicul. Acestea vor ilumina fațada hotelului Hyatt Regency Sofia. Opera de artă suprarealistă „Traveller”, realizată de artistul polonez Ari Dykier, va recrea frumusețea călătoriei de zi cu zi, îndemnându-ne să ne bucurăm de momentul prezent.
Câteva minute mai târziu, o provocare feerică va transforma clădirea într-o paletă de senzații care va dezvălui diferite nuanțe de feminitate.
La doar câțiva metri distanță, pe frumoasa clădire National Gallery/Kvadrat 500, principalele elemente naturale se vor întâlni pentru a transmite mesaje importante despre potențialul inepuizabil al energiei solare.
Lumea basmelor își va găsi o nouă casă pentru patru nopți. Aceasta va fi fațada magnifică, în stil palat renascentist, a Academiei Bulgare de Științe, inclusă pentru prima dată în programul evenimentului.
În acest an, publicul se va putea „scufunda” într-o experiență imersivă la 360 de grade care îl va transporta în cele mai fierbinți locuri de pe planetă. Aceasta va fi amplasată în Grădina Knyazheska și va fi difuzată la fiecare 30 de minute.
Pe bulevardul „Tsar Osvoboditel”, traseul luminos va ajunge la Galeria Națională / Palatul. Fațada sa va invita spectatorii să pornească într-o călătorie printr-un peisaj în care poți face diferite alegeri și unde fiecare prag trecut este un pas în necunoscut, dar și o oportunitate unică.
Artiști vizuali din cinci țări își vor lăsa propria amprentă pe fațada Agenției Arhivelor Statului, în care se păstrează unele dintre cele mai interesante documente și fapte din istoria Bulgariei.
Următoarea oprire va fi Largo, în centrul orașului, stația de metro Serdika, unde publicul va avea ocazia să se delecteze cu contemplarea instalației de lumină holografică CyberFlo.
La câțiva pași de piața Nezavisimost, spectatorii vor ajunge la unul dintre punctele de atracție ale festivalului din acest an – magnifica clădire de tip Secession a Muzeului Regional de Istorie – Sofia. Acolo se vor întrece în creativitate cei șapte finaliști ai celei de-a doua ediții a concursului internațional Projection Mapping, care anul acesta se desfășoară pe tema „Mituri și legende”. La concurs au participat artiști din 18 țări, iar cei trei câștigători vor fi anunțați în ultima seară a festivalului.
O călătorie vizuală uimitoare îi va aștepta pe toți vizitatorii care se vor îndrepta spre Grădina Orășenească, unde frumoasa clădire de pe strada Knyaz Alexander I, nr. 4, va fi transformată pentru a doua oară. Iar în acest an, chiar în parc, toată lumea va fi provocată să își dea frâu liber imaginației participând la un atelier „Pictură cu lumină” (pe 10 și 12 mai). Prezentatorii vor picta cu lumină, creațiile participanților, iar spectatorii își vor primi operele lor unice, pe telefonul mobil.
Una dintre locațiile preferate de anul trecut – Piața „Slaveykov” – va face din nou, parte din eveniment. Acolo, publicul va fi provocat să „apese pe buton” într-un spectacol de video mapping în care spectatorii vor descoperi o lume distractivă nesperată și își vor putea continua turul festivalului, fredonând melodia din spectacol.
Însuși monumentul lui Petko și Pencho Slaveykov va prinde viață pentru a ne reaminti de legătura emoționantă dintre cei doi poeți,dată de legătura de rudenie și aceleași idealuri.
Sofia antică – o incursiune în istoria și moștenirea culturală a capitalei Bulgariei
Instalația luminoasă permanentă „În vârtejul orașului” se va concentra pe îmbunătățirea durabilă a spațiilor urbane, pe care locuitorii și oaspeții orașului le vor putea vizita din nou. Opera de artă amplasată în pasajul subteran dintre bulevardul Vasil Levski și strada Georgi S. Rakovski, a fost creată în timpul Festivalului precedent de către studenții de la Academia Națională de Arte, în urma unei inițiative de voluntariat pentru curățenie.
În continuare, plimbarea prin Sofia, transformată într-o galerie în aer liber va duce publicul la noua locație a festivalului – South Park 2. Acolo, nu mai puțin de opt lucrări de artă îi vor aștepta pe toți vizitatorii. Prima dintre ele va acoperi fațada din spate a Muzeului de Artă Contemporană Sofia Arsenal. Suprafața clădirii va deveni pentru prima dată o proiecție interactivă de mapping care va invita vizitatorii să-și împărtășească mesaje, care se colecta sub motto-ul Touch-scapes și vor servi la inspirarea unor lucrări de artă generate pe calculator în timp real.
Lucrările de artă vor transmite mesajul important al nevoii umane de atingere, care poate fi chiar și doar un simplu cuvânt, dar care va răsuna în inimile tuturor, în special ale persoanelor cu deficiențe de vedere, a căror percepție a vieții depinde cel mai mult de aceasta.
Surprizele din parc continuă cu instalația interactivă de lumini numită „imPULSE”, unde ritmul inimii va „prinde viață” datorită eforturilor colective ale publicului. Instalația luminoasă interactivă va invita 15 vizitatori să își unească forțele pentru a activa experiența luminoasă și sonoră globală.
Un spectacol inspirat, amplasat pe un arc de lemn lucrat cu măiestrie de artistul suedez Philip Jakobsson, va fi următoarea piesă de pe itinerariul artistic. Acesta amintește de interconectarea omului cu natura și va provoca publicul să surprindă momentele de neuitat ale serii.
Organizatorul și principala echipă artistică din spatele proiectului este Studioul bulgar de efecte vizuale MP-STUDIO, în parteneriat cu unul dintre cele mai renumite festivaluri de lumini din lume, Festival of Lights International Productions GmbH.
Evenimentul se va desfășura cu sprijinul Parlamentului European în Bulgaria și al Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria, al Primăriei din Sofia – Calendarul evenimentelor culturale, al Ministerului Turismului și cu sprijinul financiar al Programului de creație al Fondului Național de Cultură.
Programul complet poate fi găsit la: https://lunarlights.eu/program24-en/
Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești pe Facebook, pe Linkedin și în grupul FB Descoperă Bulgaria!