Ce vei citi în acest articol. Iată ideile principale:
#1 Google și ministerul Educației vor implementa un proiect pilot în cadrul căruia peste 200 de școli vor putea utiliza cele mai moderne funcționalități și modulele de inteligență artificială
#2 Acordul a fost încheiat la Londra, unde în aceste zile are loc cel mai mare Târg de Educație din lume, BETT 2024
#3 Tot la Londra, ministrul bulgar al Educației a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Canva, în vederea încheierii unui alt acord care să permită instituțiilor de învățământ din Bulgaria să folosească gratuit cât mai multe resurse ale platformei
#4 Bulgaria va coopera și va face schimb de bune practici în digitalizarea Educației cu Cehia și Polonia, țări avansate din acest punct de vedere
#5 În Londra, ministrul Educației a vizitat școală bulgară de duminică, unde elevii pot participa la clubul de „Alfabetizare media și jurnalism”, condus de jurnalistul Vasil Hristov.
Ministerul Educației și Științei și Google lansează un proiect pilot în care vor fi incluse peste 200 de școli din Bulgaria. Aceste instituții de învățământ vor putea utiliza cele mai recente instrumente ale gigantului tehnologic, în domeniul educației, inclusiv cele bazate pe inteligență artificială. Acordul de parteneriat s-a încheiat în urma unei întâlniri între ministrul Educației și Științei, prof. Galin Tsokov cu managerii regionali ai Google pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
Întâlnirea a avut loc la Londra, cu ocazia celei mai mari expoziții din lume în domeniul educației – BETT 2024, iar la ea au mai participat ministrul adjunct al Educației și Științei, Natalia Miteva, și prof. Naiden Shivarov, directorul Centrului Național STEM de formare a elevilor olimpici, relatează centrul de presă al Ministerului Educației.
În cadrul reuniunii au fost prezentate funcționalitățile unor instrumente care urmează a fi implementate în cadrul proiectului, Google explicând că din 2015 utilizează funcționalități de inteligență artificială pe care, de multe ori, utilizatorii nici măcar nu le bănuiesc. Acum, însă, se dezvoltă noi soluții menite să faciliteze și să sprijine munca de zi cu zi a profesorilor.
Studiile arată că instrumentele pe care le-au pus la dispoziția școlilor până în prezent le permit profesorilor să economisească în medie zece ore pe săptămână, adică mai mult de o zi de lucru. Cu funcțiile la care vor avea acces aceste 200 de școli bulgare, timpul economisit va fi și mai mare. “Multe școli din Bulgaria au o experiență bună cu aceste produse și de aceea statul dorește să le sprijine și să le ofere oportunități de a utiliza cele mai recente soluții la nivel global”, a subliniat ministrul Tsokov. S-a convenit că proiectul ar putea începe încă din luna aprilie, iar selecția școlilor va depinde de activitatea acestora.
Ministrul Tsokov a fost, de asemenea, invitat la sediul central al Google din Londra, care este responsabil pentru mai mult de 50 de țări din întreaga lume.
Toate instituțiile de învățământ vor avea acces complet gratuit la instrumentele Canva, pentru care urmează să fie semnat un acord între Ministerul Educației și companie. Acest lucru a fost convenit în timpul unei întâlniri între ministrul Tsokov și reprezentanții companiei australiene. Aceasta este una dintre cele mai importante platforme de design vizual din lume, iar de ani de zile a dezvoltat funcții speciale destinate sistemului de educației. În toate țările instrumentele sunt gratuite, dar este nevoie de o poziție activă din partea ministerelor relevante, ceea ce a lipsit până acum în Bulgaria. În prezent, aproximativ 60 de milioane de elevi și profesori din întreaga lume utilizează zilnic aceste funcționalități, iar numărul de elevi utilizatori depășește 600 000.
Bulgaria și Cehia vor face schimb de experiență în ceea ce privește dezvoltarea programelor de studii și a conținutului didactic. Acest lucru a fost discutat în cadrul unei întâlniri a ministrului Tsokov cu reprezentanți ai ministerului ceh al Educației, Tineretului și Sportului și ai Institutului Pedagogic Național. În cadrul reuniunii, Cehia și-a prezentat experiența în domeniul educației. În 2004, acolo a fost implementată o reformă majoră, lăsând o mare autonomie școlilor în ceea ce privește programele școlare. Ministrul Tsokov a prezentat politica Bulgariei în acest domeniu și și-a exprimat interesul de a continua dialogul la nivel de experți pentru a discuta bunele practici care ar putea fi aplicate în Bulgaria
Digitalizarea și utilizarea inteligenței artificiale în educație vor fi principalele subiecte în baza cărora Bulgaria și Polonia vor coopera în acest sector. Acest lucru a fost convenit în cadrul unei întâlniri a prof. Tsokov cu reprezentanți ai ministerului polonez al Educației Naționale.
Ministrul bulgar a vizitat standul polonez la expoziția BETT și a discutat cu companiile și instituțiile participante la expoziție. În ultimii ani, Polonia a investit aproximativ 100 de milioane de euro într-o platformă similară cu cea bulgară denumită „Ghiozdanul digital”. În acest sens, cele două părți au convenit să facă un schimb de experiență și să împărtășească practici comune, care ar putea fi utile pentru a găsi cele mai bune și mai viabile soluții în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea acestor platforme.
La Londra, ministrul Tsokov a vizitat, de asemenea, cea mai mare școală duminicală bulgară din Europa – “Vasil Levski”. Aceasta are 526 de elevi, dintre care 176 participă și la activități extracurriculare. Anul acesta sărbătorește 15 ani de la înființare, iar în timpul vizitei, directoarea acesteia, Milena Vezenkova, a mulțumit ministerului Educației pentru sprijinul constant acordat de-a lungul anilor. Printre inovațiile sale interesante se numără faptul că, începând de anul trecut, a fost înființat un club ,,Alfabetizare media și jurnalism”, condus de jurnalistul Vasil Hristov.
Articolul a fost redactat de Dimitrina Vetova și preluat de Agenția de Știri BTA. Versiunea originală în limba bulgară poate fi citită la acest link