filme românești participă la Sofia International Film Festival 2024 filme românești participă la Sofia International Film Festival 2024

Ce filme și ce regizori din România participă la Sofia International Film Festival 2024?

Festivalul Internațional de Film de la Sofia (SIFF), în parteneriat cu Institutul Cultural Român, prezintă cinci producții cinematografice românești la cea de-a 28-a ediție a SIFF, care se va desfășura în capitala Bulgariei, dar și în Plovdiv, Burgas și Varna, în perioada 13 – 31 martie 2024.

Cinematografia românească a fost prezentă în mod constant cu sprijinul ICR și al Ambasadei României în Republica Bulgaria la Sofia International Film Festival (SIFF), filmele regizorilor români fiind premiate la diferite secțiuni ale Festivalului de-a lungul timpului.

Anul acesta, filmele Captura și Horia vor fi prezentate însecțiunea International Competition, iar Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii și Libertate în secțiunea Balkan Competition. Juriul internațional îi are în componență anul acesta pe regizorul maghiar Szabolcs Hajdu (președinte), regizoarele Tinatin Kajrishvil (Georgia) și Zornitsa Sofia (Bulgaria), actorul Dimitar Marinov (SUA-Bulgaria) și directorul European Film Market, Dennis Ruh (Germania). La edițiile din 2021 și 2022, regizorii Cristi Puiu și Mihai Sofronea au câștigat premiul FIPRESCI. Coproducția MMXX regizată de Cristi Puiu a fost selectată anul acesta de organizatori în secțiunea Cinema Today – Masters.

Deschiderea oficială a ediției din acest an va avea loc în data de 13 martie în Sala Mare a Palatului Național al Culturii din capitala bulgară. Proiecțiile producțiilor / coproducțiilor românești prezente la SIFF cu sprijinul ICR, prin Direcția Relații Internaționale, vor avea loc după următorul program:

  • Captura

Coproducție România-Bulgaria, 2023, 73 min., alb-negru

Regizor Adi Voicu

Secțiunea International Competition

Programul proiecțiilor:

19.03, 18:30 – Odeon Cinema

20.03, 13:00 – Cultural Center G8

Participant ca proiect în platforma Cinelink la Festivalul de Film de la Sarajevo, “Captura”, în regia lui Adi Voicu, este o coproducție între România și Bulgaria, având ca producător pe Katia Trichkova, iar în spatele camerei de filmat pe operatorul de imagine Krum Rodriguez, care a primit o nominalizare prestigioasă pentru abilitățile sale din partea American Society of Cinematographers. Filmul lui Voicu recreează teroarea trăită de un artist vizual, arestat din senin în timp ce filma proteste de stradă și forțat să depună mărturie falsă.

Filmul va fi prezentat în Competiția Internațională de către autorul său pe 19 martie, la ora 18:30, la Cinema Odeon.

  • Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

Coproducție România-Luxemburg-Franța-Croația, 2023, 163 min.

Regizor Radu Jude

Secțiunea Balkan Competition

Programul proiecțiilor:

21.03, 20:15 – Cultural Center G8

22.03, 13:00 – EURO Cinema

Filmul este o satiră tăioasă a lumii moderne care pune profitul mai presus de umanitate. Producătoarea Ada Solomon, implicată în nenumărate filme și proiecte din cinematografia românească din ultimii 20 de ani, va prezenta noua creație a lui Jude pe 21 martie, de la ora 20:15, la Centrul Cultural G8.

  • Libertate

Coproducție România-Ungaria, 2023, 109 min.

Regizor Tudor Giurgiu

Secțiunea Balkan Competition

Programul proiecțiilor:

22.03, 18:00 – Cultural Center G8

23.03, 14:15 – EURO Cinema

Libertate”, filmul experimentatului Tudor Giurgiu, coproducție România-Ungaria, îi transportă pe spectatori în zilele haotice ale revoluției din decembrie 1989 care a răsturnat regimul comunist. Orașul transilvănean Sibiu devine scena unei confruntări sângeroase între soldați, polițiști, protestatari civili și reprezentanți ai Securitate. Situația escaladează în așa măsură încât armata aruncă  într-o piscină goală sute de prizonieri acuzați de terorism. Proiecția, la care va fi prezentat filmul din competiția balcanică a festivalului, va fi prezentat personal de scenaristul și regizorul său și va avea loc pe 22 martie, la ora 18:00, la Centrul Cultural G8.

  • Horia

Coproducție România-Bulgaria-Serbia, 2023, 108 min.

Regizor Ana-Maria Comănescu

Secțiunea International Competition

Programul proiecțiilor

22.03, 18:00 – Odeon Cinema

23.03, 13:30 Cultural Center G8

Regizoarea română Anna-Maria Comănescu este autoarea a patru scurtmetraje, ultimul dintre ele dintre ele, “Pisica moartă”, figurând anul trecut în programul festivalului de la Salonic. Lungmetrajul de debut al regizoarei este „Horia”, o coproducție între România, Bulgaria (Rositsa Valkanova/Class Film) și Serbia, iar personajul său principal, cu același nume este un adolescent răzvrătit care pleacă într-o excursie cu vechea motocicletă a tatălui său, legendara marcă românească Mobra, la o întâlnire cu iubita sa. Pe drum, lui Horia i se alătură atrăgătoarea și sfidătoarea Stela, în vârstă de 13 ani, și, în mod surprinzător pentru amândoi, devin prieteni. Filmul va fi prezentat de regizoare, pe 22 martie, de la ora 18:00, la Cinema Odeon.

  • 2020 / MMXX

Coproducție România-Republica Moldova-Franța, 2023, 160 min.

regizor Cristi Puiu

Secțiunea Cinema Today – Masters

Programul proiecțiilor:

23.03, 14:00 – Lumiere Cinema;

28.03, 20:30 – Institutul Francez de la Sofia (Sala Slaveikov)

În acest nou film al sau, maestrul povestitor Cristi Puiu surprinde stări importante ale unor oameni afectați serios de stresul din perioada pandemiei. Patru povești aproape independente povestesc despre un terapeut, un paramedic și un inspector care se ocupă de anchetele privind traficul de persoane, care rezolvă cazuri legate de viața de zi cu zi, de responsabilitățile lor profesionale, dar și de realitatea care îi pune în situații extrem de complexe. Proiecția, în cadrul căreia filmul va fi prezentat personal de regizorul Cristi Puiu și de producătoarea Anca Puiu, este programată pentru 23 martie, de la ora 14:00, la cinematograful Lumiere.

Online pe canalul de filme Neterra.TV, în programul „Ultima șansă” care prezintă filme de festivaluri, poate fi urmărit și “The Whistlers” al regizorului Corneliu Porumboiu. Coproducția dintre România, Franța și Germania spune povestea unui polițist care trăiește de-o parte și de alta a legii. Împreună cu frumoasa Gilda, ei se lansează într-un jaf cu miză mare, și amândoi trebuie să se confrunte cu vicisitudinile corupției, trădării și înșelăciunii.

Sofia International Film Festival (SIFF) este singurul festival de film din Bulgaria acreditat de FIAPF (Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film) și unul din festivalurile cu tradiție din Europa Centrală și de Est. Evenimentul cinematografic se desfășoară în capitala Bulgariei anual, în luna martie, din anul 1997, iar începând cu 2003 este inclus în calendarul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film). SIFF este organizat de asociația Art Fest și beneficiază de patronajul Municipalității Sofia și de parteneriatul cu Palatul Național al Culturii. Organizatorii se bucură atât de sprijinul Programului Creative Europe MEDIA al Uniunii Europene, cât și al Ministerului Culturii și Centrului Național al Filmului din Bulgaria.

Programul integral al proiecțiilor din cadrul festivalului (13-31 martie) poate fi găsit pe pagina de web oficială:https://siff.bg/en/28-sofia-international-film-festival-2024.

Text si foto: ICR/Sofia International Film Festival

Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești pe Facebook, pe Linkedin și în grupul FB Descoperă Bulgaria!